صفحه اصلی   English

دانستنیهای علمی
            صحت و سلامتی
زیتون موهبت الهی در خدمت زیبایی

درخت زیتون که بومی کشورهای منطقه دریای مدیترانه است و ریشه در اساطیر و فرهنگ باستانی تمدن های برخاسته از این منطقه دارد و آثار و شواهد مستندی در مهد و ستایش آن از دوران باستان بر جای مانده اند . امروزه روغن زیتون یکی از پرطرفدارترین روغن های خوراکی به شمار می آید و همراه با اجزای برگرفته از آن از جایگاه خاصی در صنایع آرایشی و بهداشتی برخوردار است .
روغن زیتون
محصول زیتون را پس از برداشت و شست و شو ، درون آسیاهای سنتی روغن کشی می نمایند و روغن زیتون خالصی که بدین ترتیب به دست می آید دارای ترکیبات زیر است :

جدول 1 : ترکیب نوعی (Typical) روغن زیتون خالص

 تری گلیسریدها  91 درصد
 اسیدهای چرب آزاد  2/0 درصد
 منو و دی آسیل گلیسرول  25/0 درصد
 ترکیبات فرار  2/0 درصد
 اسکوالن  7/0 درصد
 استرول ها  1500 بخش در میلیون (90 درصد آن از پتاسیم و سرول تشکیل شده)
 الکل های آلیاتیک  5 بخش در میلیون
 توکوفرول ها  200 بخش در میلیون ( 95 درصد آن از آلفا تو کوفرول تشکیل شده )
 پلی فنول ها  100 بخش در میلیون
 کلروفیل  10 بخش در میلیون
 کاروتنییدها  5 بخش در میلیون

مهم ترین گلیسریدهای موجود در روغن زیتون عبارتند از : تری گلیسریدهای برگرفته از سه مولکول اسید اولئیک ( 41 درصد ) . یک مولکول اسید پالمیتیک و دو مولکول اسید اولئیک ( 21 درصد ) و یک مولکول اسید لینولئیک و دو مولکول اسید اولئیک ( 13 درصد ). ناگفته نماند که ترکیبات فرعی موجود در روغن زیتون نقش حساسی در پایداری و طعم آن ایفاد می کنند . به گونه ای که روغن زیتون تصفیه شده و فاقد بخش اعظم ترکیبات فرعی یاد شده ،‌ بخش اعظم ویتامینهای سودمند و طعم ویژه دلپذیر روغن زیتون خالص می باشد .
مزایای نهفته در روغن زیتون
روغن زیتون که یکی از مواد غذایی اساسی کشورهای منطقه دریای مدیترانه محسوب می شود . به علت برخورداری از درصد نسبتا بالایی از عوامل ضد اکسید کننده سهمی بسزا در پایین بودند میزان بروز بیماریهای قلبی عروقی و برخی انواع سرطان در میان ساکنان این منطقه از جهان برعهده دارد . قرن های منتمادی است که فواید طبی این روغن به اثبات رسیده است ضمن آن که مالیدن این روغن بر سطح پوست ، میزان خارش و نیز درد شدید ناشی از سوختگی ، نیش حشرات را کاهش می دهد . .
کارایی روغن زیتون خالص در آزمایسش آینوز سوپر اکسید توسط آقای ویزلویی (Visioli) و توانمندی آن در کاهش دادن بر اکسید اسیون لیپیدها در 70 درصد از بافت های بدن توسط آقای دلاکروز (De La Cruz) به اثبات رسیده است .
بی گمان مهمترین و چشمگیرترین فایده روغن زیتون در کمک به پیشگیری از سرطان پوست نهفته است .
آقای ایچی هاشی (Ichihashi) ثابت نموده است که چنانچه پس از تابانیدن پرتوی فرا بنفش بر پوست موشهای آزمایشگاهی ، روغن زیتون خالص بلافاصله بر موضع تابانیده شده مالیده شود میزان تشکیل ماده 8 هیدروکسی ، دزوکسی گوانوزین در پوست که عامل موثری در جهش ژن ها می باشد . به گونه ای محسوس کاهش می یابد . و همین امر نقشی بسزا در کاهش احتمال بروز سرطان پوست در موش ایفا می کند .

کاربردهای آرایشی و بهداشتی مشتقات برگرفته از روغن زیتون
مشتقات و اجزای برگرفته از روغن زیتون از کابردهای فراوانی در صنایع آرایشی و بهداشتی برخوردارند . این ترکیبات نه تنها اجزای عملکرد کارآمدی به شمار می آیند بلکه در فاز روغنی نیز به عنوان عوامل موثر عمل می کنند .
* توکولیو (Tocolive):
این جزو صابونی ناشونده (Unsaponifiable) منحصر به فرد عمدتا اسکوالن تشکیل شده و حاوی یک درصد توکوفرول می باشد.
کاربردها کلینیکی اسکوالن توسط آقای کلی (Kelly) مورد ارزیابی کامل قرار گرفته اند . نامبرده ثابت نموده که این ماده در بدن انسان در سطح پوست متمرکز می شود و به عنوان عامل زداینده اکسیژن بکتایی (singlet oexygen) با توانایی کارایی درصد BHT عمل می کند و از پوست در برابر اکسید اسیون لیپید محافظت به عمل می آورد . افزون بر این ، اسکوالن از خواص محافظت پوست در برابر تابش آفتاب های وافر دارد و این ماده و توکوفرول ها که در دو زداینده های عالی رادیکال های آزاد شمرد می شوند اثری تشدیدی دارد . ناگفته نماند که توکولیو (Tocolive) ماده است بسیار ناپایدار که برای تقویت تارهای مو و ترمیم آسیب های وارده بدان نیز به کار می رود .

* اومولیو (Emolive):
دوز مورد استفاده: 2 تا 15 درصد
این ماده نرم کننده نوظهور از اسیدهای چرب و ترکیبا صابون ناشونده برگرفته از روغن زیتون مشتق شده است و ماده ای چرب و طبیعی ویژگی های آرایشی همه جانبه و برتر محسوب می شود .
اومولیو ماده ای است بی رنگ و بو و کاملا پایدار که یگانه جایگزین گیاه مقرون به صرفه اسکوالن برگرفته از روغن کوسه یا پلی ایزوبوتیلن هیدروژن به شمار می آید و از سوی کارشناسان برای بهره گیری در فرمولاسیون های فاقد روغن مورد توصیه قرار گرفته است .
امولیو احساس لطافت دلپذیر و در همین حال خشکی را در پوست برمی انگیزد . این ماده به سهولت بر سطح پوست مالیده شده و به سرعت جذب می شود که نرمی ، لطافت و انعطاف پذیری چشمگیری را برای پوست به ارمغان می آورد .

* درموکر آلیو (Dermocare ive):
دوز مورد استفاده : 3 تا 15 درصد
امروز مواد فعال سطحی دو خصلتی (amphorerics) را که از قابلیت کف کنندگی بالایی برخوردارند از اسیدهای چرب مشتق می گردند . به موجب فرآیندی که حق امتیاز آن به تازگی به ثبت رسیده است ترکیبان گلیسینات دو خصلتی (Amphoglyinates) را می توان از هر نوع روغن به دست آورد . ماده در موکر آلیو که بدین ترتیب بدست می آید از خواص کف کنندگی عالی بهره مند است و کفی پایدار ، غلیظ ، متراکم و کر مانند را عاید می سازد . این ماده به عنوان یک عامل فعال سطحی کمکی (Cosurfaclant) مورد استفاده قرار گرفته و جانشین شایسته ای برای بتابین ها ، سارکوزینات ها و سولفوسوکینات ها شمرده می شود .
شایان ذکر است که این شکل جدید مواد فعال سطحی طبیعی و عاری از اکسید اتیلن کاملا با لایه نازیک هیدرولیپیدی سطح پوست سازگاری داشته و از قابلیت تحریک کنندگی بالقوه مواد فعال سطحی سنتی مانند SL.HS به خوبی می کاهد . کارشناسان توصیه می کنند که این ماده در فرمولاسیون پاک کننده های ملایم خاص پوست حساس یا شامپوهای مخصوص نوزاد به کار رود.

* وکسولیو (Waxolive) و بورولیو (Bourrolive):
دوز مورد استفاده : 1 تا 5 درصد
ماده وکسولیو که منحصرا از تری گلیسریدهای کاملا اشباع تشکیل شده ، مومی سخت و سفید رنگ است که به نحو احسن می تواند جایگزین موهای طبیعی شود .
بورولیو نیز که از روغن زیتو تا حدودی هیدروژنه به دست می آید به عنوان ماده نرم کننده پوست کاربرد دارد . این ماده غیر چسبانک قادرست که کیفیت ظاهری امولسیون ها را بهبود بخشیده و احساس لطافت پدید آمده در پوست را دو چندان نمایند .
هر دو ماده یاد شده به پایداری امولسیون ها کمک کرده و ویژگی سیلانی آن ها را در حد مطلوب تنظیم می کند .

کاربردهای اجزای برگرفته از روغن زیتون در صنایع آرایشی و بهداشتی:
اجزای برگرفته از روغن زیتون را می توان در هر فرمولاسیون آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار داد .

* محصولات بهداشتی پوست
شیر پاک کن : Dermoeave
کرم های مرطوب کننده : Enolive, Tocolive, Beurrolive
کرم های مخصوص شب و روز : Emolive, Tocolive, Waxolive, Beurrolive
کرم های ضد چین و چروک : Tocolive
لوسیون ها : Emolive, Tocolive, Beurrolive

* محصولات بهداشتی مو:
شامپوها : Dermocare Olive
نرم کننده ها : Tocolive, Emolive
فرآورده های خاص آرایشگاههای زنانه : Waxolive, Tocolive
بریانتین ها : Waxolive, Tocolive
فرآورده های ضد آفتاب
استیک ضد آفتاب : Waxolive
روغن برنزه کننده : Tocolive, Emolive, Beurrolive
فرآورده های پس از آفتاب
روغن زیتون : Tocolive, Beurrolive
محتویات : Emolive

* فرآورده های آرایشی چهره :
روژلب : Molive , Waxloive, Tocolive
بلسان لب : Beurrolive
پودرهای فشرده : Emolive
کرم پودر مایع : Emolive, Tocolive, Becurrolive
مداد چشم : Waxolive, Emolive
ریمل : Waxolive, Beurrolive, Emolive
لاک ناخن و روغن کوتیکول : Emolive

* محصولات بهداشتی شخصی :
روغن حمام : Emolive
فرآورده های استحمامی و زیردوش : Dermocare Olive
صابون مایع : Dcrmocare Olive, Tocolive
صابون ها
روغن زیتون
؟؟؟؟ : Tocolive
پودر مخصوص بدن : Emolive, Tocolive
محصولات موبر: Waxolive
استک های APD, Emolive , Waxolive
فرآورده های اصلاح ریش : Emolive , Beurrolive
لوسیون دست و بدن : Emolive
روغن مخصوص ماساژ : روغن زیتون : Emolive
فرآورده های خاص نوزاد : Emolive, Tocolive

بهره گیری از امکانات ارزنده بازار :
آگاهی کامل مصرف کننده از ویژگی های ارزنده و خواص شفابخش روغن زیتون فرصت بی مانندی را فرا روی تولید کنندگان برای تولید و عرضه سری کاملی از فرآورده های آرایشی و بهداشتی با پایه ترکیبات طبیعی برگرفته از روغن زیتون می گشاید . در آستانه سده جدید میلادی ، روغن زیتون این مائده باستانی با اجزای تحسین برانگیز خود دستیابی به فرآورده های آرایشی و بهداشتی نوینی با ویژگی های برتر را نوید می دهد . زیتون را به حق موهبتی الهی باید شمرد که زیبایی ، لطافت و جوانی پوست را به ارمغان می آورد .

منابع:

ماهنامه صنایع بهداشتی و آرایشی- شماره 148
(59) Oct 1998-Fedeli SPC 57
(50) 2000-ICHIHASHI:j Dermatio Sci 23supple 1 45
(6) 1995-Kohno: Biochem Biophye acta 1256 52
(40) 1998-Visioli: Biochem Biopys Res com 247 60

 
بازگشت