صفحه اصلی   English
دانستنیهای علمی
Coconut oil
 
   
   
   
   
 

نخل نارگیل یا كوكوس نوسی فرا در اكثر سواحل مناطق حاره رشد می‌كند. از مفیدترین نباتات برای اهالی بومی‌است كه از آن غذا، لباس، لوازم زندگی و وسایل ساختمانی و غیره تهیه می‌نمایند.

نارگیل درختی است بلند به ارتفاع 30 متر كه برگها در قسمت انتهایی گیاه و در میان آنها میوه‌ها قرار دارند و تعداد میوه‌ها اغلب در هر سال بیش از یكصد عدد می‌باشد.

نارگیل تجارتی عاری از پوسته خارجی بوده و قسمت گوشتی میوه نارگیل را كوپرا می‌گویند كه پس از جدا كردن آن را در آفتاب خشك می‌نمایند. میوه نارگیل را ممكن است شیرین نمایند و پس از خرد كردن جهت مصارف غذایی و قنادی به كار برند. قسمت گوشتی نارگیل حاوی 30 تا 40 درصد روغن می‌باشد.

قسمت گوشتی نارگیل را در سرما تحت فشار قرار می‌دهند. در ابتدا، یك روغن سبك به نام كوپرا اولئین و سپس، روغن سنگین تری به نام كوپرا استئارین بدست می‌آید. سالانه در حدود یك بیلیون پاوند روغن نارگیل تولید می‌شود.

 
روغن نارگیل:

روغن نارگیل روغنی است ثابت كه به وسیله فشردن یا استخراج از دانه‌های كوكوس نوسی فرا از تیره پالمیه به دست می‌آید. از این روغن در تهیه مواد آرایشی و بهداشتی و نیز در غذاها استفاده می‌شود كه سرشار از لوریك اسید1 می‌باشد.

روغن نارگیل‌های هیدورژنه نشده معمولاً بین دمای 22 تا 24 درجه سانتی گراد ذوب می‌شوند. روغن نارگیل از بین دیگر انواع روغن‌ها از همه پایدارتر است و نیز این روغن در دمای بالا نمی‌سوزد و به رنگ زرد روشن تا بی رنگ می‌باشد در دمای 20 درجه نیمه جامد است و در دمای 5 درجه سخت و شكننده می‌شود و مقاطع شكسته شده آن مشخص است و دارای بوی ضعیف می‌باشد. در صورتی كه به خوبی آن را تصفیه نمایند و اسیدهای چرب آزاد آن را جدا كنند، كاملاً بی رنگ و بی مزه می‌شود.

 
تركیبات شیمیایی :

روغن نارگیل حاوی مخلوطی از گلیسریدها است كه تركیبات كاملاً اشباع شده آن در حدود 85 درصد می‌باشد. اسیدهای موجود در روغن نارگیل به نسبت‌های تقریبی زیر وجود دارند: لوریك (50 درصد)، استئاریك (3 درصد)، روغن نارگیل ممكن است دارای بوی نامطبوعی باشد كه مربوط به وجود مقدار كمی‌اسید كاپریلیك آزاد در آن است.

 
خواص و موارد مصرف روغن نارگیل :
  - اگر از روغن نارگیل به پوست سر بزنید پیازیچه مو را تقویت كرده و باعث رشد مو می‌شود و نیز این روغن پوست را نرم و لطیف می‌كند.
  - روغن نارگیل به عنوان یك عامل پاك كننده طبیعی به شمار می‌رود، اغلب آن را در فرمولاسیون فرآورده‌های آرایشی به كار می‌برند.
  - روغن نارگیل از قدرت كف كنندگی و شویندگی مختصری برخوردار است و می‌توان آن را برای تهیه شامپو و مایعات شوینده ملایم مورد استفاده قرار داد. افزون بر موارد یاد شده، معمولاً روغن نارگیل را در فرمولاسیون صابونها و لوسیونهای بدن به كار می‌برند.
  - روغن نارگیل را می‌توان به تنهایی برای مرطوب كردن پوست به كار برد یا آن را با چند قطره روغن صندل در آمیخت تا لوسیون درخشان كننده و معطری برای موها به دست آید.
  - روغن نارگیل به سیستم ایمنی كمك می‌كند و بدن را در برابر باكتری‌های بیماری زا، ویروس‌ها، مخمرها، قارچها و انگلها ایمن می‌كند.
  -

روغن نارگیل جذب كلسیم و منیزیم را برای رشد استخوان و دندان و محكم كردن آنها افزایش می‌دهد.

  - این ماده رادیكال آزاد تولید نمی‌كند و در دمای پخت ثابت می‌ماند و از بدن در برابر آسیب رادیكال‌های آزاد محافظت می‌كند.
  - روغن نارگیل برای سلامت قلب مفید است و كلسترول خون را افزایش نمی‌دهد و سبب چسبندگی پلاكتها نمی‌شود.
  - روغن نارگیل انرژی زاست و عمل هضم را آسان می‌كند و فعالیت تیروئید را تنظیم كرده و فشار پانكراس و آنزیمها را كاهش می‌دهد و موجب رفع بوی بد دهان می‌شود.
  - روغن نارگیل سرعت سوخت و ساز بدن را بالا می‌برد و بنابراین، از وزن افرادی كه از این روغن استفاده می‌كنند كاسته می‌شود.
 
فهرست منابع :

1- آئینه چی، یعقوب- مفردات پزشكی و گیاهان دارویی ایران- چاپ دوم انتشارات دانشگاه تهران 1370.

2- تحریریه مجله صنایع بهداشتی و آرایشی (مترجم)- شیوه‌های ساده دستیابی به زیبایی طبیعی (لیزارل)- چاپ اول انتشارات موثقی 1381.

 
ارجاعات

1. نوعی اسید چرب با زنجیره متوسط
 
بازگشت